Steve Cropper a vorbit într-un interviu (publicat în 2011) despre relația specială cu Otis Redding și despre cum a fost compusă piesa „(Sittin On The) Dock Of The Bay”.

Reporter: Au trecut mai bine de 4 decenii de la moartea lui Otis Redding, iar publicul îl consideră în continuare un artist de referință. Dar tu l-ai cunoscut și ca om..

Steve Cropper: Când a murit am pierdut un prieten și un membru al familiei. Timpul nu a schimbat acest aspect. El a murit în ’67 iar mie mi-a luat mult timp până când am putut să îi ascult din nou muzica… dacă îmi aminntesc bine, prin ’73-’74 am putut să îi ascult din nou piesele. Managerul meu, care-mi era și un bun prieten, mi-a spus atunci: „În seara aceasta ascultăm piesele lui Otis”. Eu i-am spus: „Ba nu”, dar el a insistat. Multă vreme nu am putut separa omul de muzica lui. Otis mi-a fost un prieten apropiat și… mă emoționam prea mult când îi ascultam piesele. Plângeam în hohote.

Reporter: Totuși, imediat după moartea lui ai fost nevoit să termini piesa „(Sittin On The) Dock Of The Bay”. Cum ai reușit?

Steve Cropper: Am privit-o ca pe un job pe care trebuia să-l duc la bun sfârșit…  La două zile după moartea lui am terminat piesa. Avionul s-a prăbușit duminică dimineață, iar eu am mixat piesa marți dimineață. Casa de discuri mi-a cerut să mixez piesa luni, dar eram prea șocat, nu mă puteam concentra.

Reporter: A fost nevoie să mai umbli la structura piesei?

Steve Cropper: Nu, pentru că noi stabilisem deja totul, am compus această piesă împreună. Am adăugat doar pescărușii și valurile. Este singurul aspect despre care nu discutasem cu Otis. Regret că Otis nu a apucat să asculte varianta finală. Piesa am compus-o cu Otis în două săptămâni. Mi-a spus că ar merge ceva pe fundal, că ar trebui să aibă o orchestrație bună. La vremea respectivă produceam albumele Staple Singers și i-am propus să îi aduc pe ei. Otis a fost de acord, dar, din păcate acest lucru nu s-a mai întâmplat. Nu era timp pentru așa ceva pentru că eram presați de casa de discuri să o lansăm mai repede. În timp ce mixam piesa mă tot gândeam că mai este nevoie de ceva. Din punct de vedere muzical obținusem un sound „plin”, „bogat”, dar parcă lipsea ceva. Mi-a venit ideea cu valurile și pescărușii… așa că am sunat un amic care lucra la o companie care producea jingle-uri, Pepper-Tanner, și l-am întrebat dacă mă poate ajuta. A zis că pot să trec pe la el, că-mi găsește ceva. Țin minte că mi-era foarte foame, așa că după ce am fost la amicul meu, m-am oprit la Leonard’s Barbeque să-mi cumpăr un sandwich pe care l-am mâncat în studio în timp ce terminam piesa.

 

Vă reamintim că The Original Blues Brothers™ Band va susține un concert la Sala Palatului pe 18 octombrie (ora 20:00). Doar până pe 1 august beneficiați de o reducere de 20% la toate categoriile de bilete: http://www.ticketnet.ro/event.php?id=8224

 

Facebook Comments
crdesign

About crdesign

Crafted by CRdesign.